СТЕФАН ДАНАИЛОВ НА 75!

Стефан Данаилов – любимецът на поколения българи, актьорът с над 150 роли в театъра, киното и телевизията, наричан с много любов от студентите си Мастера и от приятелите – просто Ламбо, вдигна на крака снощи препълнената Голяма сцена на Народния театър “Иван Вазов”.

Близо 800 гости, сред които президентът Румен Радев и съпругата му, министърът на културата Боил Банов, културни и обществени дейци, актьори и всички негови студенти, уважиха 75-годишния юбилей на една от емблематичните звезди на България.
Студентите на Ламбо прочетоха пред публиката откъси от автобиографичната книга на Стефан Данаилов – “Романът на моя живот”, издадена в съавторство с Георги Тошев, а голямата изненада за самия актьор бяха изпълненията на живот на любимата му Монтанска духова музика.
„Не съм отишъл в Европа да снимам, имаше такива шансове, канили са ме. Аз държа на българското кино и си оставам тук… и не съжалявам. Защото кой знае какво чудовище щеше да се роди по-нататък, ако бях тръгнал“, сподели пред дошлите да го уважат Стефан Данаилов.


„Винаги съм се отнасял с обич към хората, които са ми ръкопляскали на сцената, които са ми ръкопляскали на митинг. Правил съм го от сърце, а не защото някой ме е задължил. Аз съм отишъл от сърце да агитирам, от сърце да играя. Е, ако може и да ме харесат… Благодаря!“, каза още той.
„Най-вече благодаря на всички вас, които с нещо допринесохте в живота ми да бъда това, което съм днес – на 75 години, макар че аз казвам, че съм на 750. Абе хора, много съм живял! Много съм видял! Много съм изял, много съм изпил“, каза през смях великият актьор.


Директорът на Народния театър Мариус Донкин поздрави Данаилов, с когото го свързва и професионален път, от сцената,а министърът на културата, по предложение на Съюза на артистите, връчи на големия актьор отличието “Златен век”.

Снимки: Божидар Марков