72 МИГА ОТ ЖИВОТА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР СЪБРАНИ В ИЗЛОЖБА

24 години от живота на Народния театър „Иван Вазов подреди в изложба фотографът на първата ни сцена Божидар Марков. Той е нарекъл експозицията „72 мига от от театъра” – мигове, уловили образи, роли, лица и емоции от спектакли и зад кулисите на сцената.

      

Изложбата бе открита вчера във фойаето на Втори балкон от автора, заместник-директора на Народния театър Цветан Николов и драматурзите д-р Светлана Панчева и Мирела Иванова. Тя ще може да се види до 10 януари, като ще бъде достъпна в дните на представления от 18:00 часа.

     

Божидар Марков снима моменти от живота и историята на Народния театър от 1993 година, а в края на септември в градинката пред театъра бе показана и изложбата му, посветена на 110-годишнината от откриването на една от най-емблематичните сгради на София.

„72 мига от театъра” са запечатали на фотолента едни от най-ярките звезди на театралния небосклон, свързани през годините с Народния театър, сред които са Коста Цонев, Наум Шопов Коко Азарян Георги Русев, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Велко Кънев, Чочо Попйорданов, Руси Чанев, Невена Коканова, Ванча Дойчева, Андрей Баташов, Валентин Ганев, Антон Радичев, Михаил Петров ,Аня Пенчева, Георги Мамалев, Мария Каварджикова, Йорданка Кузманова, Деян Донков, Теодора Духовникова, Владимир Карамазов, Мариус Донкин, Рени Врангова, Биляна Петринска, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Валентин Танев, Параскева Джукелова, Емануела Шкодрева, Бойка Велкова, Христо Чешмеджиев, Кирил Кавадарков, Кръстьо Лафазанов и много други.

Откриването на изложбата уважиха много приятели и колеги на Божидар Марков, „герои” на неговите фотографии, художници, университетски преподаватели и колеги от театъра.

Самият той пък ги почерпи с чаша вино и за 60-годишния си юбилей, който отбеляза преди броени дни.

 

Снимки: Антон Марков