“ТРИ ВИСОКИ ЖЕНИ” – ГОЛЯМОТО ЗАВРЪЩАНЕ НА МАРИЯ СТЕФАНОВА

Близо 10-минутни аплодисменти, блясък от сълзи в очите и много емоции белязаха голямото завръщане на Мария Стефанова на сцената на Народния театър. 25 години по-късно легендарната актриса отново е на първата ни сцена и изигра блестящо ролята си в премиерния спектакъл „Три високи жени”, като напълно заслужено вдигна публиката на Сцена на IV етаж на крака след финала.

Представлението по текст на Едуард Олби е дебют на сцената на Народния театър за младия режисьор Стефан Спасов, а в актьорския състав освен Мария Стефанова са и Виктория Колева, Радина Боршош, Василена Винченцо /които се редуват в една и съща роля/и Явор Вълканов.

С „Три високи жени” култовият американски драматург Едуард Олби отново е на сцената на Народния театър, 9 години след „Козата, или коя е Силвия”. Пиесата се поставя за първи път на първата ни сцена.

„Щастлива съм, че работих с много сериозен режисьор, който знае какво иска и има характер да устои на нашите леки женски и актьорски капризи. Той ни доведе там, където искаше да ни заведе, а ние го следвахме, защото работата беше изключително приятна. Високото в тази пиеса е сложността на конструкцията й, един троен женски портрет, едно изследване на женската психика и свят – мистерията жена. И то не е никак повърхностно. В началото на работата си казах, че ще се уважавам, ако успея да го направя. Надявам се да усетя, че публиката ме е усетила – тогава ще бъда щастлива. Аз си знам какво ми костваха първите стъпки на тази сцена, на която не съм стъпвала от 25 години. Тук живеят духовете на много знаменити актьори, тук въздухът помага. И аз се родих отново. Нещо ново започна в моя живот”, сподели Мария Стефанова в интервю за БНТ.

„Този спектакъл е едно изследване на женската природа. Поставя въпросите за това кога една жена всъщност е наистина щастлива и удовлетворена, кога се е чувствала най-щастлива и най-пълноценна. За една силна, висока жена бракът, децата, изневерите не са нещо, което е достатъчно да я накара да се чувства щастлива. Има постоянно неудовлетворение и тя търси нещо, което да запълни вътрешната празнота. Именно това се дискутира от три жени на три различни възрасти с различни опитности за живота. Тази колаборация е поднесена с изключително чувство за хумор и по емоционално вълнуващ начин”, казва режисьорът Стефан Спасов.

Музиката за спектакъла е дело на виртуозния Теодосий Спасов, а сценографията и костюмите – на Нина Пашова. Драматург е д-р Светлана Панчева.

Втората премиерна дата на спектакъла е на 30 март, а следващите представления са на 11, 12 и 26 април, и 10, 13 и 27 май. Билети могат да се купят на касите на театъра и онлайн на http://nationaltheatre.bg/play/tri-visoki-zheni/ и https://www.epay.bg/v3main/epaygo/venue/7PVzLfZ0Mhp0CsTgDmnI4dJqh7VuCXU1bvY_fovMFis.

Снимки: Антон Марков

 

За спектакъла:

„ТРИ ВИСОКИ ЖЕНИ” от Едуард Олби

 Режисьор: Стефан Спасов

 С участието на: МАРИЯ СТЕФАНОВА, ВИКТОРИЯ КОЛЕВА, РАДИНА БОРШОШ/ВАСИЛЕНА ВИНЧЕНЦО, ЯВОР ВЪЛКАНОВ

Преводач: Гергана Дойнова

Сценография и костюми: Нина Пашова

Музика: Теодосий Спасов

Драматург: д-р Светлана Панчева

Художник на плаката: Янина Петрова

 

ПРЕМИЕРА: 26 и 30 МАРТ 2018 г., Сцена на IV етаж, Народен театър „Иван Вазов”