168 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАТРОНА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР – ИВАН ВАЗОВ

Днес се навършват 168 години от рождението на патрона на Народния театър – Патриарха на българската литература Иван Вазов, чието име Народният театър носи от 1962 година.

 

По традиция годишнината на националния ни класик бе отбелязана на паметника на поета. Пред събралото се множество прозвучаха стихове на Вазов, изпълнени от деца, а актьорът Янко Лозанов рецитира вълнуващо обичаните строфи на „Де е България“. Слово произнесе и.д. директор на Националния литературен музей Атанас Капралов.

С проникновени думи на почит към присъстващите на тържеството се обърна Мирела Иванова, драматург в Народния театър „Иван Вазов“: „ От името на екипа на първата ни сцена и от името на директора Мариус Донкин, искам да уверя гостите на това почтително тържество и многобройните читатели на националния ни писател и всеотдайни зрители в залите на театъра, че ние не забравяме сътворителя на националния си Космос. Вазовото слово не само продължава да звучи от сцената, то е и съкровена част от мисълта ни за бъдещето на театъра. Тук помним, че Иван Вазов ни е прозрял и написал, такива, каквито сме и днес, че продължаваме да живеем в големия му и все още недоосветен роман „Нова земя“, в свободата, която сложно и многозначно той проумява и описва.

Подготвяме се да посрещнем и голямия Вазов юбилей, който предстои след две години – и така да съхраним и целостта на духа и паметта си, на своята любов към България, която патриархът на националната ни литература сътвори в Слово.“

Пред паметника на Иван Вазов, дело на скулптора Иван Блажев, по традиция бяха поднесени и цветя от Народния театър „Иван Вазов“, от други културни институции и от граждани.