РАДИОПРЕДАВАНЕТО „БЕЗ МАСКИ” ПРАЗНУВА 10 ГОДИНИ В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

На 16 септември, неделя, от 19 ч. На камерната сцена в Народния театър със специално събитие ще бъде отбелязан 10-годишният юбилей на единственото специализирано предаване за театър в българския радиоефир – „БЕЗ МАСКИ“, излъчващо се всеки понеделник от 17 ч. на вълните на радио Алма матер.

В програмата са включени откъси от интервюта, направени от автора и водещ на предаването Йордан Георгиев, фрагменти от документалния филм на Яна Титова „88 MHz“, откъси и монолози от театрални спектакли, музикални изпълнения на театрали. Входът е свободен.

Във фоайето пред залата всеки от желаещите ще може да си закупи двете книги с интервюта на Йордан Георгиев – „Без маски“ {2014} и „Младите театрали говорят в „Без маски““ {2016}, издания на „Жанет 45“. Ще има и по чаша вино за всеки от гостите.

През периода септември 2008-юли 2018 гости на предаването „Без маски“ са били повече от 450 творци, работещи в театъра и граничните нему изкуства – режисьори, актьори, драматурзи, директори на театри, сценографи, композитори, кинорежисьори, поети и белетристи.

Ето какво пише театроведът Никола Вандов за Йордан Георгиев и неговото предаване: „При различните събеседници и в зависимост от идеографията на спектаклите им, в зависимост от човешката им и творческа природа, Данчо е различен. Подходът му е индивидуален, без да губи общите си характеристики. Той навлиза уверено в различните театрални светове, успява да ги почувства като свои, като светове, в които се дискутират същностни проблеми на близък му език. Различните театрални светове го вълнуват искрено и дълбоко. Данчо живее с театъра. И това очевидно е красиво и пълноценно живеене. Да те покани Йордан Георгиев за разговор в студиото на радио Алма матер е оценка за качество. Там театралът се чувства разбран. Там той се вглежда в изминатия по-къс или по-дълъг път в изкуството, замисля се развълнувано за смисъла на своята професия, за своето призвание. В разговор с личност като Йордан Георгиев човек разкрива най-доброто в себе си. Дори само то да беше, пак не е малко.“

Народният театър „Иван Вазов” благодари на Йордан Георгиев за изключителната съвместна работа през годините, за професионализма и приятелството.

Очакваме ви!