НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР ЗА ПЪРВИ ПЪТ Е ДОМАКИН НА TEDXVITOSHA

За първи път TEDxVitosha – форумът, който събира в един ден идеи, изпълнения на живо, вкусни паузи и разкошни подаръци, ще се проведе в Народния театър “Иван Вазов“. На 9 март 800 зрители ще могат да се докоснат до лектори от София, България и целия свят, да чуят идеите им от голямата сцена на театъра и да се запознаят или пък снимат с тях.

 

В рамките на цяла една събота 18 различни изпълнения ще провокират интереса на публиката: от идеи как да осмислим и съхраним времето си до акробатични номера, от идеи как да направите бизнеса си по-успешен до предприемачески инициативи за нови екосъобразни (и вкусни) книги, от аргументи за борбата за човешки права до лична среща с ледената смърт и важните поуки от нея.

 

Това е третото издание на TEDxVitosha, като първото през януари 2018 мина под мотото „Щастливците“ в театър Азарян, а през април 2018 в залите на Cine Grand  на голям екран бяха излъчени най-интересните лекции от годишната TED конференция във Ванкувър във формата TEDxVitoshaLive. Този път темата на събитието е „Намерете х“, като всеки има собствена интерпретация на значението на буквата, но ето няколко от тях:

 

х като неизвестното, което придава смисъл на уравнението – и в училище, и в живота.
х като поколението, символ на свободата и неограничените възможности.
х като центъра на мишената, за да виждаме още по-ясно къде да се целим.
х като римското обозначение за перфектното число 10.
х като фактор на таланта, неописуем с думи.
х като отказ, но и като повод да станеш отново, да се поизтупаш и да пробваш пак.
х като знак за умножение, защото (според Мечо Пух) „колкото повече, толкова повече!“

х, който поставяме върху печелившите числа в ТОТО фиша на живота си.
х, за да затворим една (уеб) страница и да продължим нататък.

х като символа за прегръдка в края на всеки мейл или sms.

х като хромозомите, които определят тялото ни: XX и XY.

x като лъчите, които проникват в тялото ни – хем опасни, хем полезни за диагностика.
х като последната буква на TEDx, обозначаваща местно и независимо организирано събитие, където ще се видим, нали?

 

Можете да се запознаете с обявените лектори на www.tedxvitosha.com, a билети за TEDxVitosha: Намерете х се продават ТУК.

 

За TEDx, x=самостоятелно организирано събитие

В духа на идеите, които си струва да бъдат споделяни, TED създава програма, наречена TEDx.

TEDx е програма от местни, самостоятелно организирани събития, които събират хората заедно, за да споделят преживяване в духа на TED. Нашето събитие се казва TEDxVitosha, където x=самостоятелно организирано TED събитие. На TEDxVitosha ще съчетаем видеа от TED Talks и лектори на живо, за да запалим  искрата на вдъхновена дискусия и да стимулираме създаването на условия за обмен на идеи.

Конференцията TED предоставя общи насоки за програмата TEDx, но отделните TEDx събития, включително и нашето, се организират самостоятелно.

 

За TED

TED е неправителствена организация посветена на „идеите, които си струва да бъдат споделяни“. Започнала като четиридневна конференция в Калифорния преди 30 години, TED прераства в подкрепа за тези идеи, които променят света, чрез множество инициативи. Годишната TED конференция кани водещите световни мислители и дейци, за да изнесат лекция до 18 минути. След това техните презентации са достъпни безплатно на TED.com. Сред TED лекторите са Бил Гейтс, Ал Гор, Джейн Гудал, Елизабет Гилбърт, Сър Ричард Брансън, Нандан Нилекани, Филип Старск, Нгози Оконджо-Ивеала, Исабел Алиенде и Даниел Канеман.

Годишната TED конференция се провежда всяка пролет във Ванкувър, в провинция Британска Колумбия, Канада. Медийните инициативи на TED включват ted.com, където всеки делничен ден се публикуват нови TED Тalks, и отворения преводачески проект, който предоставя субтитри, както и възможността TED Тalks да бъдат превеждани от доброволци по целия свят, и образователната инициатива TED-Еd.

Учредена е годишната TED награда, чрез която на изключителни личности се предоставя възможността да реализират своите идеи; TEDx, която предоставя на отделни личности или групи начин да създават местни, самостоятелно организирани събития, и програмата TED Fellows, която помага на променящите света иноватори да станат част от TED общността и с нейна помощ да разширяват въздействието на своите забележителни проекти и дейности.