Премиерният спектакъл “ТЕРЕМИН” – историята на един велик изобретател, музикант и двоен агент

„ТЕРЕМИН: музика, любов и шпионаж“, предстоящата премиера на Камерна сцена, е драматизираната документална история на един велик изобретател, музикант и двоен агент, пиеса с много двойни дъна. “Това, което наистина предизвиква сълзи, е личността на Лев Теремин – жесток човек, неспособен да общува с близките си, крайно несправедлив към тях, нараняващ емоционално както съпругата си, така и приятелите. На финала обаче зрителят си дава сметка защо Теремин е такъв – животът му е същински ад. Той е бил двоен агент и е имал дарбата да прозира отвъд видимото на нещата и събитията“, разказва авторът на пиесата, световноизвестният чешки кино режисьор и драматург Петър Зеленка. “… какво знаем ние за действителните намерения на хората, за техните мотиви. Приемаме за даденост, че всеки изобретател би трябвало да се гордее със своите творения, но защо не допуснем, че той по принуда е изобретявал и мрази работата си. Тук стои въпросът може ли наистина човек да изобретява с примка на шията, възможно ли е да заповядаш на някого да бъде гений. Ето това пита тази пиеса.”

Първите срещи на публиката с прелюбопитния, напрегнат и трагикомичен в същността си спектакъл ще бъдат на 29 и 30 май т.г., когато ще гостува и самият автор.

На сцената зрителите ще видят и чуят, а може и да опитат звука на няколко действащи Тереминвокса. Единият от тях е подарък за екипа от Петър Зеленка. Тереминвокс е безконтактен музикален инструмент,  прародител на днешния синтезатор и в по-широк смисъл родоначалник на електронната музика. През 2019 изобретението навършва 100 години и на този символичен юбилей посвещаваме нашето представление.

Постановчикът Валентин Ганев и неговият екип ни обещават много музика и изпълнена с обрати криминално-любовно-шпионско-политическа театрална игра. И също като главния герой на пиесата, Теремин,  са готови да сключат сделка с дявола, за да я постигнат.

 

„ТЕРЕМИН: музика, любов и шпионаж“,

Участват: Стефан Додуров, Йосиф Шамли, Деян Ангелов, Стефан Къшев, Стефания Колева, Руси Чанев, Ванеса Лу, Гергана Змийчарова, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Благовест Благоев, Валентин Ганев

Превод от чешки: Маргарита Кюркчиева

Постановка: Валентин Ганев

Режисьор: Николай Гундеров

Сценография и костюми: Красимир Вълканов

Музика: Слав Бистрев

Драматург на постановката: Мирела Иванова

 

На снимката: Валентин Ганев и авторът на “Теремин” Петър Зеленка