169 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАТРОНА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР ИВАН ВАЗОВ

На 9 юли 2019 година отбелязваме 169 години от рождението на Иван Вазов, първостроителят на националния ни литературен свят, на книжовния ни „език свещен“ и патрон на Народния театър

Иван Вазов започва да работи за изграждането на национален репертоар за първата ни сцена още с откриването на театъра през 1904 година. Тогава Иван Попов поставя „Хъшове“ като в ролята на Владиков се превъплъщава Кръстьо Сарафов, а Гено Киров играе Странджата. Оттогава до днес историческите драми, комедиите и адаптациите по повести и романи на Патриарха на българската литература неизменно присъстват на сцената на Народния театър. През 1905 година е премиерата на  „Службогонци“, през 1907 година Иван Вазов пише специален сценичен пролог „Славата на изкуството“  за Тържествено откриване на българския народен театър в София. През 1984 режисьорът Николай Люцканов изгражда уникален спектакъл със същото заглавие, който представлява колаж от различни Вазови театрални творби, за да бъде отбелязана 80-годишнината от създаването на Народния театър.

Вазовите пиеси и драматизации по повестите и романите му са поставяни на първата ни сцена от 1904 година до днес 30 пъти, като най-обичаният и обичаен избор на режисьорите е „Хъшове“, поставяна цели пет пъти: през 1904, 1946, 1963, 1976 и 2004 година. Четири пъти се представя пред публика „Под игото“ и три пъти „Към пропаст“.  „Службогонци“ и „Двубой“, комедиите, които пресъздават с константна прозорливост недостатъците на българския национален характер, също присъстват в репертоара на театъра. По веднъж на сцена са „Митрофан и Дормидолски“ и „Престолът“. Много често с Вазовите творби се откриват сезоните на Народния театър – и това се превръща в своеобразна традиция още от 1904 година.

С особена посветеност към драматургичния свят на Иван Вазов работи режисьорът Кръстьо Мирски, който поставя „Хъшове“ през 1946 година. В ролята на Михаил Владиков е актьорът Любен Саев, а знаменитият Константин Кисимов изпълнява Странджата. Мирски поставя и „Под игото“, и „Казаларската царица“, и още веднъж „Хъшове“, трийсет години по-късно, през 1976 година – в ролята на Владиков е Любомир Кабакчиев, а на Странджата – Георги Георгиев –Гец.

От 16 януари 1962 година Народният театър носи името на Иван Вазов.