399 БИСА ЗА ВАЛЕНТИН ГАНЕВ | News | Ivan Vazov National Theatre
06 March 2023

399 БИСА ЗА ВАЛЕНТИН ГАНЕВ

399 БИСА ЗА ВАЛЕНТИН ГАНЕВ

23 сезона след премиерата си на 10 януари 2001 г., един от най-дълголетните спектакли на Народния театър „Иван Вазов“ – „КОНТРАБАСЪТ“, ще запише в историята на първата ни сцена своето впечатляващо 399-то представление.

Специално за случая моноспектакълът на един от водещите актьори от трупата - ВАЛЕНТИН ГАНЕВ, ще се изиграе на Голяма сцена – нещо, което за последно се случи през 2018 г., когато „Контрабасът“ отбеляза своя 300-ен юбилей.

Събитието ще се случи на 16 март 2023 г., а билетите вече са в продажба на касите на театъра и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/kontrabast-or-golyama-scena/2023-03-16.

По традиция Валентин Ганев ще изненада зрителите на спектакъла – този път в изненадата, която той предпочита да не разкрива, за да не развали удоволствието на публиката, са замесени виртуозните музиканти Слав Бистрев и Жорж Паликарски, както и актьорът Стефан Додуров (който играе в режисирания от Валентин Ганев спектакъл „Теремин: музика, любов и шпионаж“).

През годините всяко юбилейно представление на „Контрабасът“ по едноименната пиеса на Патрик Зюскинд се превръща в паметно събитие: за № 200 на финала звучаха 12 контрабаса, № 250 завърши като рок концерт, а в 300-то митичната любима на главния герой „оживя“ в плът и кръв в лицето на световноизвестната оперна прима Ина Кънчева.

Сега, за 399-то представление, Валентин Ганев възнамерява да покани всички, които през годините са участвали в създаването на спектакъла. Ще има изненади и за публиката, които ще бъдат обявени допълнително.

„Контрабасът”, създаден по прочутия текст на Патрик Зюскинд, с право е наричан и от зрителите, и от критиците, един от най-добрите моноспектакли на родния Бродуей, и заслужено е носител на множество национални театрални награди, сред които “ИКАР” за режисура, участвал е в на 15 театрални фестивала. Самият Валентин Ганев е играл на сцените на Лондон, Бостън, Ню Йорк, Москва, Белград, Скопие, и е печелил награди “ИКАР” и “АСКЕЕР” за мъжка роля.

Още с премиерата му критиката оценява виртуозността на режисирания от проф. Пламен Марков спектакъл и изключителното майсторство на Валентин Ганев и го определя като истинско театрално събитие.

"Контрабасът" е невероятният литературен дебют на Патрик Зюскинд. След него той написва още бестселъри: "Парфюмът: Историята на един убиец", "Гълъбът", "За любовта и смъртта", "Три истории и едно наблюдение"... "Парфюмът" е един от най-известните романи, писани на немски език и една от най-четените книги в света.

За "Контрабасът", пиеса със сензационен успех в стотици европейски театри, Зюскинд казва: "Написах този текст през лятото на 1980 г. Става дума, наред с разни други неща, за съществуването на един човек в неговата малка стая. При писането се ръководех от собствения си опит, защото и аз прекарвам значителна част от живота си в стаички, които напускам с голямо усилие. Надявам се някой ден да открия толкова тясна стаичка, че да се уморя от самотата. Тогава ще напиша пиеса за двама в повечко стаи..."

Героят на Валентин Ганев е музикант, влюбен в млада оперна дива. Проблемът му е, че макар и да обича своя контрабас, той е отчаян от неговата незабележимост в оркестъра. Затворен сам в клаустрофобичното пространство на музикалната си стая, той ту се идентифицира със своя инструмент, ту се разграничава, като някъде в движението между двата полюса търси да намери себе си по парадоксален и трагикомичен начин.

  

За спектакъла:

„КОНТРАБАСЪТ” от Патрик Зюскинд

 

Моноспектакъл на Валентин Ганев

Постановка: проф. Пламен Марков

 

Сценография: Невена Белева

Музикално оформление: Валентин Ганев

Музикален педагог: Слав Бистрев

Художник на плаката: Стефан Десподов - Деспо

Превод: Ирина Илиева

 

Фотографи: Атанас Кънчев, Бистра Бошнакова, Владимир Луповской, Божидар Марков

 

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.