60 години от рождението на незабравимия Чочо Попйорданов | News | Ivan Vazov National Theatre
11 June 2024

60 години от рождението на незабравимия Чочо Попйорданов

60 години от рождението на незабравимия Чочо Попйорданов

Днес се навършват 60 години от рождението на един от най-именитите актьори от Народния театър – Чочо Попйорданов, оставил незабравима следа в историята на театъра и в сърцата на публиката. 

Петър Попйорданов завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1989 г. в класа на Крикор Азарян и Тодор Колев. През годините играе в трупите на редица столични театри, сред които: Театър София, Малък градски театър „Зад канала“, а от 1994 г. – и в Народен театър „Иван Вазов“.

Дебютът на Чочо Попйорданов на първата ни сцена е в ролята на Чудомир Чипиловски в постановката на Маргарита Младенова „В полите на Витоша“ от Пейо К. Яворов, след което прави още много впечатляващо преображения в спектаклите „Сън в лятна нощ“ от Уилям Шекспир, постановка Александър Морфов, „Чайка“ от Антон П. Чехов, постановка Красимир Спасов, в „Чичовци“ по Иван Вазов, постановка Борислав Чакринов, „Бурята“ от Уилям Шекспир, постановка Александър Морфов, „Човекът, който прави дъжд“ от Натаниел Ричард Неш, постановка Леон Даниел, „На дъното“ по Максим Горки, постановка Александър Морфов, „Кавказкият тебеширен кръг“ от Бертолт Брехт, постановка Галин Стоев, „Хъшове“ по Иван Вазов, постановка Александър Морфов, „Да се провреш под дъгата“ от Георги Марков, постановка Асен Шопов и др.

Последното представление на Чочо Попйорданов на сцената на Народния театър е в ролята на Трип в „Пет жени с еднакви рокли“ от Алън Бол, постановка Боил Банов.

Чочо Попйорданов участва и в множество паметни български продукции като „Вчера“, „Хайка за вълци“, „Сезонът на канарчетата“, „Дунав мост“ и др.

Носител е на множество номинации и награди, сред които номинация за „Аскеер“ през 1996 и 1997 г. и награда „Златен Баяр“ в Белгия за най-добра мъжка роля във филма „Граница“.

Този забележителен актьор завинаги ще бъде в сърцата на публиката и своите колеги не просто с огромния си талант, но и с искрената си добрина и почтеност.

Негови думи са: „Гордея се само с едно – че мога да обичам ужасно много!“

Благодарим ти, Чочо! И ние те обичаме ужасно много!

 

Снимка: Атанас Кънчев, от спектакъла „Пет жени с еднакви рокли“

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.