Джон Фридман и Оксана Мисина посетиха Народен театър „Иван Вазов“ | News | Ivan Vazov National Theatre
31 March 2023

Джон Фридман и Оксана Мисина посетиха Народен театър „Иван Вазов“

Джон Фридман и Оксана Мисина посетиха Народен театър „Иван Вазов“

Театралният критик и преводач Джон Фридман и съпругата му - актрисата, режисьор и музикант Оксана Мисина, посетиха Народен театър „Иван Вазов“ и разговаряха с екипа за съвместни бъдещи проекти. 

Фридман е основател и куратор на мащабните международните инициативи в подкрепа на Беларус и Украйна „Унизените. Беларус” (The Insulted. Belarus Worldwide Readings Project) и „Световни четения на украински пиеси“ (Worldwide Ukrainian Play Readings). Първият проект стъпва върху едноименната пиеса на Андрей Курейчик, която е преведена на повече от 18 езика и представена в различни формати в 30 държави по света. В България режисьорът Явор Гърдев създава своя видеоспектакъл „Унизените. Беларус“ (продукция на Драматично - куклен театър „Иван Радоев", Плевен), който е заснет по времето на пандемията без нито една среща на живо между актьорите и екипа. 

След началото на войната, инициативата “Worldwide Ukrainian Play Readings“ създава дигитална библиотека със свободен достъп, която събира на едно място съвременна украинска драматургия и насърчава творческия обмен и организирането на събития в подкрепа на Украйна по цял свят. Към днешна дата, библиотеката съдържа 128 пиеси и 253 текста, подходящи за сценично и друго представяне.  

Джон Фридман завършва руска филология в Университета в Калифорния, САЩ. Повече от 20 години пише театрална критика за руския англоезичен ежедневник “The Moscow Times“, както и за други специализирани международни медии. Автор е и на повече от девет книги, посветени на руския театър,  както e и преводач на над 60 пиеси от руски на английски език. Фридман гостува в България по покана Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“, за да представи българското издание на книгата „Провокирайки театъра: Кама Гинкас режисира“ (Издателство Сиела, по инициатива на организаторите на фестивала).

 

 

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.