17 December 2021

ЕДИН МЪЖ И „ЕДНИ МОМИЧЕТА“ НА СЦЕНАТА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

ЕДИН МЪЖ И „ЕДНИ МОМИЧЕТА“ НА СЦЕНАТА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

С премиерата на „ЕДНИ МОМИЧЕТА“, пиеса от Нийл Лабют,  ще завърши годината Народния театър „Иван Вазов“. На 18 и 19 декември 2021 г. са премиерните представления на спектакъла, режисиран на Камерна сцена от Стефан Спасов („Три високи жени“, „Облог“, „Страх за опитомяване“)

„Едни момичета“ на световноизвестния американски драматург и кинорежисьор Нийл Лабют, попурярен и сред българската театрална публика с постановките на пиесите му „На чисто“ , „Разбиване“ и „Формата на нещата“,  разказва прелюбопитната история на писател, в чиято роля се превъплащава неподражаемият ИВАН ЮРУКОВ. Героят му, обзет от съблазните на първите си по-значими успехи, предизвиква съдбата и дарбата си, като се среща с някои от своите бивши любими жени в хотелски стаи. Защо ли? За да събуди въображението си? Или болката от несъстоялия се живот? За да помоли за извинение или за да потърси сюжети за бъдещата си работа? А може би за да започне начисто бъдещия си семеен живот...

Един мъж, в устрема на своята кариера, среща четири различни, сантиментални и безмилостни, познати и непознати едновременно жени и заедно с тях „танцува“ по ръба на недопреживяното. И ни въвлича в разгадаването е една голяма тайна – дали е Дон Кихот в любовта или „емоционален атентатор“. 

В противовес  на „типовите“ хотелски стаи, където се провеждат срещите с миналото, избраните от „любовния списък“ жени са много различни и неочаквани. Какво още очаква да научи писателят от ученическата си любов Сам, в чиято кожа влиза прекрасната в своята многоликост СТЕФАНИЯ КОЛЕВА, която помним и обичаме заради неповторимите й роли в театъра и киното. Какво го подтиква да преоткрие екстравагантната и своенравна, освободена от задръжки Тайлър ? В нейния образ ще видим едно изненадващо превъплъщение на ИЛИАНА КОДЖАБАШЕВА. Срещата с Линдзи, красивата, впечатляваща  с неугасващ чар  дама, изиграна от БОЙКА ВЕЛКОВА, е истинско изпитание за героя на Иван Юруков. Но емоционалният му свят ще се окаже най-уязвим в сблъсъка с Боб, чиято сложна същност е пресъздадена с впечатляваща прецизност от АНА ПАПАДОПУЛУ.

„Може ли да се започне „на чисто“ в любовта? Да се изтрият всички разочарования, провали, изневери, разбити илюзии? Защото натрупаният опит подсказва по-скоро какво не е любовта. Всички говорят за нея, за това от какво огромно значение е, за да са щастливи, но истината е, че в повечето животи тя води до неудовлетворение, умора на сетивата и примирение повече, отколкото до щастие. За съжаление не познавам двойка, на която да искам моята любовна история да прилича“, казва режисьорът Стефан Спасов.

Сценографията в „Едни момичета“ е на Венелин Шурелов, костюмите – на Елис Вели, музиката – на Теодосий Спасов. Драматург е Мирела Иванова, фотограф на плаката – Гергана Дамянова, а визията е дело на Янина Петрова. Фотограф на спектакъла е Божидар Марков.

„Едни момичета“, с която режисьорът Стефан Спасов е избрал да ни впечатли в навечерието на Коледа, сигурно ще разсмее едното ни око и ще разплаче другото. Както обичайно се случва и когато се взираме в трагикомичния калейдоскоп на живота.

 

Следващи дати на спектакъла: 30 и 31 декември 2021 г.,         16, 18 и 26 януари, 22 и 23 февруари 2022 г.

Билети: на касите на Народния театър и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/edni-momicheta

 

За спектакъла:

„ЕДНИ МОМИЧЕТА“

 от Нийл Лабют

Превод Матей Тодоров

 

Режисьор Стефан Спасов

Сценография Венелин Шурелов

Костюми Елис Вели

Музика Теодосий Спасов

 

Действащи лица и изпълнители:

Писател – Иван Юруков

Сам – Стефания Колева

Тайлър – Илиана Коджабашева

Линдзи – Бойка Велкова

Боби – Ана Пападопулу

 

 

Помощник-режисьор Боряна Митева

Фотограф на плаката Гергана Дамянова

Фотограф на програмата Божидар Марков

Художник на плаката и програмата Янина Петрова

Драматург Мирела Иванова

 

Премиера 18 и 19 декември 2021 г.

КАМЕРНА СЦЕНА

1101  премиера от 1904 г.

Сезон 2020/2021 г.

       

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.