Георги Мамалев играе Големанов в премиерния спектакъл на Народен театър „Иван Вазов“ | News | Ivan Vazov National Theatre
08 March 2022

Георги Мамалев играе Големанов в премиерния спектакъл на Народен театър „Иван Вазов“

Георги Мамалев играе Големанов в премиерния  спектакъл на Народен театър „Иван Вазов“

Първите срещи с публиката са на 12 и 13 март 2022 г.

Любимецът на публиката Георги Мамалев ще се превъплъти в ролята на Големанов  в едноименната пиеса на Ст. Л. Костов. Премиерата е на 12 и 13 март 2022 г. , като спектакълът ще се играе на Голямата сцена на Народния театър. 

Ето какво споделя за драматургичното си произведение, написано през 1927 година, авторът Стефан Л. Костов:

„Зародишът на Големанова е една царска табакера. Това беше преди Балканската война. Един народен представител имаше подарък от царя – златна табакера. Подаръците от царя се ценяха много,  като знак на голямо благоволение. И този щастливец си въобрази, че височайшият дар му носи и министерски портфейл. .. Но той не стана министър, защото шефът на партията се противопостави. Аз се залових здраво о царската табакера да изкарам една комедия. Сюжетът се сложи в главата ми и, колкото повече мислех по него, толкова по-ясно изпъкваше фигурата на Големанов – това име му дадох още тогава. Но превратна е съдбата и на книжните герои. И Големанов с течение на времето претърпя своите превращения...“.

Режисьорът и автор на сценичната редакция Стоян Радев добавя:

“Големанов” на Ст. Л. Костов е сред най-популярните български пиеси. Написана преди почти 100 години, тя се появява отново и отново на театралния афиш. Зрителите сякаш знаят какво ще гледат, но отиват да го видят пак. Сигурно е така, защото добрата комедия, в случая – политическа сатира, ги среща с една вечно присъстваща в живота им тема, но откъм смешната й страна. А кой не обича да се посмее?

Задачата, която си поставяме с нашия спектакъл, е този смях да не бъде присмех на страничен наблюдател, а да обърне погледа на всеки към него самия, иронията да се превърне в самоирония, защото стремежът към властта е присъщ на човека, мотивира постъпките му и го ръководи. Къде ще го отведе, е въпрос на зрялост и съхранена чистота.

Затова ние не съдим героите, а се оглеждаме в тях с надеждата да ги разберем, за да разберем и себе си. Смехът помага да открием и приемем по-леко истината, той пречиства и лекува“.

 

Сценографията е дело на Никола Тороманов, костюмите на Елица Георгиева, а музиката на Теодосий Спасов.

Участват още актьорите Ева Тепавичарова, Жаклин Даскалова, Ненчо Костов, Карла Рахал, Валери Йорданов, Бойка Велкова, Павлин Петрунов, Стефан Къшев, Стоян Пепеланов, Албена Ставрева, Ева Данаилова, Стелиан Радев.

Драматург на постановката: Светлана Панчева.

Втори асистент-режисьор: Меглена Димитрова.   

Художник на плаката и програмата: Янина Петрова.

ФотографГергана Дамянова.

Следващи дати на спектакъла: 19 март, 7 и 8 април 2022 г.

 

Билети можете да закупите на касите на Народен театър „Иван Вазов“ и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/golemanov.

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.