ГЕРГИНА ТОНЧЕВА И АКАД. АНТОН ДОНЧЕВ С НАГРАДА НА ИМЕТО НА ИВАН ВАЗОВ | News | Ivan Vazov National Theatre
09 July 2020

ГЕРГИНА ТОНЧЕВА И АКАД. АНТОН ДОНЧЕВ С НАГРАДА НА ИМЕТО НА ИВАН ВАЗОВ

ГЕРГИНА ТОНЧЕВА И АКАД. АНТОН ДОНЧЕВ С НАГРАДА НА ИМЕТО НА ИВАН ВАЗОВ

Дългогодишният директор на Националната гимназия за древни езици и култура ГЕРГИНА ТОНЧЕВА и академик АНТОН ДОНЧЕВ са първите лауреати на новоучредената награда за духовен принос, която връчва Народният театър „Иван Вазов“. Тържествената церемония се състоя тази вечер на Голяма сцена в театъра, а имената на носителите на престижния приз, който ще се връчва всяка година, обяви от сцената председателят на Фондация „Основа“-та акад. Дамян Дамянов .

Церемонията бе финалът на грандиозните чествания днес, с които Народният театър отбеляза 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература. Патрон на събитията е кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, а партньори са Столична община, БАН, БНТ и БНР. 

Гергина Тончева не успя да присъства на церемонията и наградата от нейно име прие проф. Анастас Герджиков.

„Ние сме тези, благодарение на които Вазов е жив. Той си отиде, но остави след себе си един невероятен космически кораб, в който спят героите и идеите му, и те оживяват, когато се съединим с тях, когато им дадем от времето, кръвта и любовта си. Ние подаряваме вечност на героите на Вазов“, каза от сцената акад. Антон Дончев, чиято награда бе връчена от патрона на честването и кмет на Столична община Йорданка Фандъкова. 

„На рождения ден на нашия патрон храмът, който носи неговото име и е събирал хиляди българи, присъствието на Иван Вазов е особено осезаемо и необходимо, даже насъщно, в тези дни на изпитание. Той вдъхва сила в душите ни, иска от нас да съберем достойноство, смелост, воля, братски сговор и съединени сили. Тази вечер Вазов е на стола си, за да ни напомни, че „След теб потомство иде цяло“. Благодарим ти, поете, за думите, които ни даде и за свещения език на дедите ни. Благодарим ти, че пазиш тази сцена и в светли и в мрачни мигове. Знаем, че с теб винаги жив е българският Бог“, произнесе от сцената директорът на театъра Мариус Донкин.

Сред специалните гости на церемонията беше и кметът на Сопот Деян Дойнов, който връчи на Йорданка Фандъкова и Мариус Донкин статуетки-бюст на Иван Вазов, които са копие на наградата, която общината дава всяка година на лауреата на най-голямата награда за литература в България, и дърворезба, изобразяваща сюжет от Възраждането и черквата „Свети Петър и Павел“ в Сопот, описана в романа „Под игото“.

В началото на церемонията, чиито водещ бе актьорът Дарин Ангелов, слово по повод юбилея произнесе изтъкнатият Вазовед чл. кор. Милена Цанева. Тя бе удостоена с най-високото отличие на БАН - почетен знак и лента "Марин Дринов", а наградата връчи председателят на академията акад. Юлиан Ревалски.

Публиката в залата чу изпълненията на децата Калина Божинова и Симеон Ангелов на „Аз съм българче“ и „Моята молитва“, и изгледа документалният филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев. След края на прожекцията бе и премиерата на Голяма сцена на спектакъла „О, ти, която и да си“, посветен на Иван Вазов. Режисьор е Бойка Велкова, а в актьорския екип са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов. Сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова, музиката – на Теодосий Спасов, а хореографията – на Мила Искренова.

 

Снимки: Божидар Марков

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.