НАПУСНА НИ АНТОНИЯ КАРАКОСТОВА | News | National Theatre "Ivan Vazov"
28 April 2020

НАПУСНА НИ АНТОНИЯ КАРАКОСТОВА

НАПУСНА НИ АНТОНИЯ КАРАКОСТОВА

С прискърбие съобщаваме, че след продължително боледуване на 75-годишна възраст ни напусна АНТОНИЯ КАРАКОСТОВА, дългогодишен драматург на Народен театър "Иван Вазов. Антония Каракостова бе човек, който искрено и истински обичаше театъра и близо 30 години му служеше вярно и предано.

Почивай в мир!

 

Дългогодишен драматург на Народния театър и преводач, Антония Каракостова завършва театрознание в ГИТИЗ в Ленинград, днешен Санкт-Петербург, в Русия. Дъщеря е на известния театрал Стефан Каракостов – ректор на ВИТИЗ през 60-те години на миналия век.

Антония Каракостова е сред авторите на летописа на историята на Народния театър, който обхваща всички премиери, събития, актьори и личности, работили в театралната институция в периода от 1904 до 2004 година.

Преди три години, когато в градинката пред Народния театър беше открита фотоизложба, посветена на 110-годишнината на бароковата сграда, директорът Мариус Донкин разказа любопитна случка, свързана с името на Антония Каракостова. В свое писмо тя си спомня как през далечната  1973 г., по време на ремонта, актьорът Любомир Кабакчиев вижда оголените основи на театъра и остава смаян от факта, че не е положен основен камък.

С лични средства той поръчва месингов патрон и дава на калиграф текст, който да се положи в основите на реконструираната сграда. Посланието е отправено към бъдещите творци на Народния театър с пожелание за успехи и достойно място на българското театрално изкуство сред най-старите славянски театри и големи европейски сцени.

Пожеланието към наследниците завършва с „никога повече да не видите оголени основите на театъра и свято да пазите традициите му”.

На полагането на този основен камък присъстват и Христо Коджабашев и Антония Каракостова. Коджабашев сам плаща на свещеник от църквата „Света София” да освети мястото на вграденото послание.

Само преди няколко месеца Антония Каракостова дари на Народния театър целия архив от книги, документи, ръкописи и снимки на баща си Стефан Каракостов.

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.