НАПУСНА НИ ЛАУРЕАТЪТ НА ВАЗОВАТА НАГРАДА ГЕРГИНА ТОНЧЕВА | News | Ivan Vazov National Theatre
12 July 2020

НАПУСНА НИ ЛАУРЕАТЪТ НА ВАЗОВАТА НАГРАДА ГЕРГИНА ТОНЧЕВА

НАПУСНА НИ ЛАУРЕАТЪТ НА ВАЗОВАТА НАГРАДА ГЕРГИНА ТОНЧЕВА

Само два дни, след като бе удостоена с престижната награда за духовен принос на името на Иван Вазов, ни напусна една от най-ярките личности в света на българската култура - ГЕРГИНА ТОНЧЕВА. С нея си отива цяла епоха на духовност, която ние като нейни следовници и почитатели сме длъжни да запазим и помним.

Тя бе първият директор на Националната гимназия за древни езици и култури и остава в историята като човекът, създал поколения от личности, възпитани в духа на духовното и непреходните ценности.

Гергина Тончева е съосновател и първи директор на Националната гимназия за древни езици и култури. Родена е на 25 декември 1932 г. в с. Садовец, Плевенско. Завършва гимназия в гр. Сандански. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“, със специалност българска филология. През 1977 г. е поканена да заеме длъжността директор на новосъздадената класическа гимназия (НГДЕК „Константин Кирил Философ“). Там тя преподава предмета Любословие. На 17 май 2003 година е наградена с орден „Стара планина“ за изключителния ѝ принос към българската култура и образование. По случай 30 години НГДЕК, е наградена с отличие на СУ „Св. Климент Охридски“ на 10 октомври 2007 г.

На 10 октомври 1977 г. в София се създава новото класическо училище на България – НГДЕК – Националната гимназия за древни езици и култури „Константин – Кирил Философ“, още известна като Класическата гимназия, а Гергина Тончева поканена за директор на гимназията. Тя остава на поста си до 8 ноември 2010 г.

На 9 юли на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" Гергина Тончева, заедно с академик Антон Дончев, стана първият лауреат на новоучредената награда за духовен принос на името на Патриарха на българската литература.

 

ПОКЛОН ПРЕД ДЕЛОТО И ПАМЕТТА Й!

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.