НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР ЧЕСТВА ВАЗОВ С ШЕСТВИЕ И НАГРАДА | News | Ivan Vazov National Theatre
08 July 2020

НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР ЧЕСТВА ВАЗОВ С ШЕСТВИЕ И НАГРАДА

НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР ЧЕСТВА ВАЗОВ С ШЕСТВИЕ И НАГРАДА

С шествие в знак на почит към делото на Патриарха на българската литература Народният театър „Иван Вазов” ще даде начало на честването на 170 години от рождението на великия българин.

Бележитата годишнина ще бъде почетена от първата ни трупа с поредица от събития утре, 9 юли, когато е роден Народният поет.

Началото ще бъде дадено с откриването на съвместна изложба с партньорите на честванията – Столична община и БАН. Събитието е с начален час 10:30 ч. пред сградата на театъра, а думи на почит към Вазов ще изрекат патронът на честванията – кметът на Столична  община Йорданка Фандъкова и драматургът на театъра Мирела Иванова.

След финала на церемонията – около 11:10 ч., към къщата на Иван Вазов на ъгъла на ул. „Раковски” и „Иван Вазов” ще се отправи шествие с участието на актьори от трупата и служители на на театъра, интелектуалци и граждани. Там 11-годишната Калина Божинова – дъщеря на актрисата Параскева Джукелова, и 13-годишният Симеон Ангелов – син на актьора Даниел Ангелов, ще представят от любимия балкон на Вазов с изглед към театъра емблематичните му стихотворения „Аз съм българче” и „Молитва”.

Шествието ще продължи към паметника на Вазов, където слово ще произнесе директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов и ще прозвучат стихове на поета.

Точно в 18:00 ч. на Голяма сцена в Народния театър ще се събере културният, духовен и политически елит на страната, за да почете годишнината от рождението на Вазов с тържествена церемония. Тогава ще станат известни имената на номинираните и носителят на новоучредената награда за духовен принос на името на Иван Вазов. Патрон на честванията е кметът на София Йорданка Фандъкова. Партньори са Столична община, БАН, БНТ и БНР. Водещ на церемонията е актьорът от Народния театър Дарин Ангелов.

Знаковият Вазовед чл. кор. Милена Цанева, която през май навърши 90 години, ще произнесе от сцената на Народния театър кратко и вълнуващо слово, посветено на създателя на българския Космос. Публиката ще чуе думи от кмета на София Йорданка Фандъкова, директора на театъра Мариус Донкин, както и от председателя на Фондация „Основа-та“ акад. Дамян Дамянов.

Веднага след това ще бъде показан документалния филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев. Филмът е продуциран от Народния театър. Сценарист е Аделина Радева, оператор – Румен Ганев.  В кадрите, които показват възстановки на ключови събития от историята на театъра, участват актьори от трупата, а в образа на Иван Вазов се превъплъщава актьорът Валентин Танев. Филмът ще бъде излъчен и по БНТ 1 същата вечер от 22:30 ч.

След края на прожекцията зрителите ще могат да видят и премиерния спектакъл „О, ти, която и да си...“ от Мирела Иванова, който въвежда в лиричния любовен свят на народния поет. Режисьор е Бойка Велкова, а в ролите са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов.

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.