13 October 2021

Премиера на „Пиано в тревата“ от Франсоаз Саган на 15 и 16 октомври

Премиера на „Пиано в тревата“ от Франсоаз Саган на 15 и 16 октомври

Пиесата на Франсоаз Саган се поставя за първи път на българска сцена.

Премиерните представления ще се играят на 15 и 16 октомври на Камерна сцена в Народен театър „Иван Вазов“.

Преводът е на Светлана Панчева, постановката и сценичната версия са на Юрий Дачев, сценографията и костюмите са дело на Радина Близнакова, музиката е написал Асен Аврамов.

В представлението участват актьорите: ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА, ВЕЛИСЛАВ ПАВЛОВ, ХРИСТО ЧЕШМЕДЖИЕВ,

ВЯРА ТАБАКОВА, ВИКТОРИЯ КОЛЕВА, ХРИСТО ТЕРЗИЕВ, ЕВА ДАНАИЛОВА И НЕНЧО КОСТОВ.

 

„Пиано в тревата“ е елегантна и хаплива комедия на един от най-скандалните и обичани автори на френската литература на миналия век.

Едно лято, избрано да припомни някогашните купони и любови, се превръща в сезон на равносметка, изненади и взаимно преоткриване на хора, които мислят, че се познават. Към всичко това – забравена мелодия, която всеки от героите се стреми да си припомни и изсвири с уста. Възможно ли е това? Или музиката на миналото се оказва покана за носталгично пътуване назад, в което задължително оставаш сам?

 „Човек трябва да знае, че притежава само кожата и походката си и че има право да няма нищо“ – казва Франсоаз Саган, която е известна с романите си „Добър ден, тъга“, „Малко слънце в студената вода“, „Усмивка почти“ и др.

 „Саган говори за любовта с простота и неочакваност, които носи самото чувство. За секса – без превземки, но и без излишества, за разделите – без сълзи, но с безпощаден „обзор“ на раните.... Саган остава сред авторите, които ще са наблизо, когато се изправим пред пораженията си. Пред изстиващото лято и самотата, които идват след тях“, споделя режисьорът Юрий Дачев.

„В тази пиеса на Франсоаз Саган несъмнено се усеща своеобразната Чеховска атмосфера на спотаеното желание, разбира се, обагрено с елегантна френска ирония, която я прави толкова истинска и съвременна“, добавя Светлана Панчева.

 

Драматург на постановката – Светлана Панчева

Асистент режисьор – Меглена Димитрова

Фотограф – Божидар Марков

Художник на програмата и плаката – Янина Петрова

 

Билети може да закупите на касите на Народен театър „Иван Вазов“ и онлайн на:https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/piano-v-trevata.

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.