31 May 2021

РОБЪРТ УИЛСЪН ЗАПОЧНА РЕПЕТИЦИИ НА „БУРЯТА“ В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

РОБЪРТ  УИЛСЪН ЗАПОЧНА РЕПЕТИЦИИ НА „БУРЯТА“ В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Световноизвестният американски режисьор РОБЪРТ УИЛСЪН пристигна у нас, за да постави на Голяма сцена в Народния театър спектакъла „БУРЯТА“ от Уилям Шекспир. Най-прочутият съвременен експериментален театрален режисьор започна днес първия етап от репетициите, който ще продължи до 18-ти юни.

Заедно с Уилсън в София е и екипът, който ще работи по реализацията на спектакъла - ко-режисьора Ан-Кристин Ромен, Ясмин Табасоми – художник костюми и грим, Марчело Лумака – художник осветление, Дарио Фели – звукорежисьор, Юта Ферберс – драматург и Мари де Теста – сценограф.

ПРЕМИЕРАТА НА „БУРЯТА“ Е ПРЕДВИДЕНА ЗА 17 НОЕМВРИ 2021 Г. НА ГОЛЯМА СЦЕНА.

Пристигането на Робърт Уилсън в България и работата му по спектакъла е истинско театрално събитие, чието начало трябваше да бъде миналата година, но бе отложено заради пандемията.

Наречен от Ню Йорк Таймс гигант в света на експерименталния театър, Робърт Уилсън е еднакво търсен както за постановки в театъра, така и в операта. Той работи не само като режисьор, но и като хореограф, сценограф, светлинен дизайнер, художник, пърформър, видео артист, драматург. Завършил е изкуство и архитектура в института Прат в Ню Йорк.

Робърт Уилсън е познат е със съвместната си работа с композитора Филип Глас по операта „Айнщайн на плажа“. През последните години си сътрудничи с трупата на „Берлинер ансамбъл“, където е поставил едни от най-известните си спектакли – „Опера за три гроша“ на Брехт, „Леонс и Лена“ на Георг Бюхнер, „Лулу“ на Франк Ведекинд и сонетите на Шекспир. Сред най-новите му театрални работи са и „Носорози“ от Йожен Йонеско в Националния театър „Марин Сореску“ в Крайова, Румъния, „Последната лента на Крап“ от Самюъл Бекет в Сполето, Италия, „Приказки“ от Пушкин в Театър на нациите в Москва. През 2019 г. поставя в „Еспас Карден“ в Париж моноспектакъла „Мери каза, каквото каза“ с Изабел Юпер.

Работил е и с редица знаменитости от различни сфери на изкуството – Лу Рийд, Том Уейтс, Марина Абрамович, Сюзан Зонтаг, Уилям Дефо, Изабела Роселини, Стив Бушеми, Михаил Баришников, Лейди Гага. През 1991 г. основава The Watermill Center, пърформанс лаборатория в Ню Йорк.

 

Снимки: Божидар Марков, официален сайт на Робърт Уилсън

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.