Спектакълът „Хага“ е предложен за наградата на Културен форум Европа | News | Ivan Vazov National Theatre
07 June 2024

Спектакълът „Хага“ е предложен за наградата на Културен форум Европа

Спектакълът „Хага“ е предложен за наградата на Културен форум Европа

Спектакълът „Хага“ от Саша Денисова на режисьора Галин Стоев бе представен на 2 и 3 юни в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Постановката бе част от Програмата „Театрален Шоукейс 2024“, благодарение на което немският театрален журналист Дитер Топ е имал възможност да я гледа и да обяви, че предлага спектакъла за наградата на Културен форум Европа за постижения в сферата на културата.

Дитер Топ споделя, че според него спектакълът е поразителен и показва как да гледаме на диктаторите. По думите му Галин Стоев и Саша Денисова успяват да постигнат същия резултат като Чарли Чаплин във „Великия диктатор“, където хората са провокирани да се смеят на диктаторите.

Културен форум Европа връчва награда за културни постижения повече от 30 години. Предложението на немския журналист е тя да бъде връчена на режисьора Галин Стоев, авторката на пиесата Саша Денисова и на спектакъла. 

Пиесата „Хага“ на украинската авторка Саша Денисова е гротескна, смешна и зловеща фантасмагория, базирана на реални събития и хора, свързани с войната в Украйна. В текста се преплитат реални елементи от политическата и идеологическа реалност на Руската федерация с фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, които в нелинеен сюжет изграждат образа на войната през емоционалния свят на едно момиченце.

Следващите дати, на които публиката може да гледа „Хага“ в Народния театър, са 23 и 29 юни. Билети се продават на касите на театъра, както и ОНЛАЙН.

 

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.