Vasilena Vincenzo | Artist | National Theatre "Ivan Vazov"
Actors

Vasilena Vincenzo

Vasilena Vincenzo

 

Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2012 г. в класа на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев. Преди това се дипломира в Националното училище за танцово изкуство със специалност “Класически танц”. Дебютът й на професионална сцена е в Народния театър „Иван Вазов“ с ролята на Саманта в „Полет над кукувиче гнездо“ от Кен Киси. Играла е на сцената на Театрална работилница “Сфумато”, Младежки театър “Николай Бинев” и Драматичен театър “Н. О. Масалитинов” Пловдив, където нейни роли са Илоне в „Любовта на Анатол“ от Артур Шницлер, всички героини в „Кокошка“ от Николай Коляда, Елена Андреевна във „Военновременни видения“, множество роли в „Буре барут“ от Деян Дуковски, Артемида в „Одисей“ по текстове от „Илиада“.

 

От 2020 г. е в трупата на Народен театър „Иван Вазов“, където нейни роли са още: Милеа в „Хъшове“ от Иван Вазов, Раиса Филиповна в „Животът е прекрасен“ от Николай Ердман, Коробкина в „Ревизор“ от Николай Гогол, Котката в „Синята птица“ от Морис Метерлинк, В във „Три високи жени“ от Едуард Олби.

Номинирана е за наградата АСКЕЕР`2019 в категория “Водеща женска роля” за ролите й в “Кокошка”. През 2012 г. е отличена с наградата за най-добра чуждестранна актриса на фестивала „Арда Капула“ в Турция за ролята й в спектакъла „Любов. Анданте. Стълбище“ по текстове на Людмила Петрушевска. На Международния театрален фестивал „Отело-2020“ в Македония е отличена за ролите в „Кокошка“ от Николай Коляда.

През този сезон можете да гледате Василена Винченцо в спектаклите „Хъшове“ , „Животът е прекрасен“, „Три високи жени“, „Нова земя“, „Бурята“, „Орфей“, „Нора“.

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.