Честит 24 май! | News | Ivan Vazov National Theatre
24 May 2024

Честит 24 май!

Честит 24 май!

Днес честваме 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това е най-озареният български празник, единственият ни всеобщ и всепризнат ден, в който вървим заедно след думите на неугасващия химн „Върви, народе, възродени…“, възпяващ величественото дело на светите братя Кирил и Методий.

Тридесетте букви от българската азбука са свещен отблясък от славянската писменост, който до днес остава незаличим и съдбовен знак на националната ни духовност и на общностния ни дух, на Словото, което винаги ще бъде в началото.

Днес заедно с всички българи празнуваме Словото, което чисто и ярко, звучи от сцените на Народния театър и е нашето свещенослужение. Пазим го и го почитаме, обичаме го и го предаваме с всеотдайна страст на вас, скъпи зрители. Заедно и непрекъснато го честваме всяка вечер, във всеки спектакъл.

Честит празник!

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.