„История в линии“ – архитектурната история на Народния театър | News | Ivan Vazov National Theatre
19 June 2024

„История в линии“ – архитектурната история на Народния театър

„История в линии“ – архитектурната история на Народния театър

В новооткритото изложбено пространство на Народния театър – Арт фоайе „Антракт“, при Камерна сцена, зрителите ще имат възможността преди и след представление, както и по време на антракт да разгледат изложбата „История в линии“.

„История в линии“ представя архитектурната история на Народния театър.

В следосвобожденска модернизираща се София настойчиво се говори за необходимостта да се построи специална сграда за Народния театър, която, по думите на Иван Вазов, трябва да даде по-добри възможности „за бъдещото величие на драматическото изкуство в България“. 

През юни 1904 г. на мястото на дъсчения театър „Основа“, където преди това трупата е играла своите представления, започва строежът на новата сграда. Специално учреденият през 1898 г. фонд вече е нараснал на 350 000 лева. 

За проектанти са поканени най-известните в Европа строители на театрални сгради – виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, автори на превърнали се в забележителности театрални сгради във Виена, Одеса, Загреб, Прага, Висбаден, Братислава. Техните проектни чертежи са показани в настоящата изложба. Живописното оформление на тавана и стените в зрителната зала е възложено на известния виенски художник Рудолф Фукс. 

Сградата е завършена в края на 1906 г. и е една от най-красивите постройки в столицата, оформена в модерния за времето си необароков стил, разполагаща с най-съвременна сценична техника, уютна зрителна зала и просторни фоайета.

Народният театър отваря врати на 3 януари 1907 г. Залата събира 900 зрители. Цените на билетите са между 1 и 4 лева, за галерията – по 50 стотинки. В дъното на партера има място за правостоящи. Високо горе на втори балкон местата са най-евтини и обикновено се запълват от по-бедни почитатели на театъра и студенти, за които единствено местата „при ангелчетата“ били достъпни. 

*За да видите изложбата трябва да имате билет за представление на Камерна сцена.

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.