20 September 2021

В навечерието на 100-годишния юбилей от смъртта на Иван Вазов - bTV излъчи филм за живота на народния поет

В навечерието на 100-годишния юбилей от смъртта на Иван Вазов - bTV излъчи филм за живота на народния поет

В рубриката „bTV репортерите“ телевизията излъчи филм на Теодора Енчева, посветен на последните месеци от живота на Патриарха на българската литература и патрон на Народния театър „Иван Вазов“.

Един век по-късно народният поет ще се качи символично на сцената, която носи неговото име. В негова чест Народният театър излиза с премиерата „Народът на Вазов“, постановка на режисьора Диана Добрева и драматурга Александър Секулов.

„Всяко докосване до Вазов трябва да ражда смирение, неговото съществуване, първо в историята на българския народ – е чудо, чудо е и неговото творчество. Вазов е абсолютно чудо, наистина демиург на всичко, на това как мислим за народа си, как мислим за нацията си, как мислим за паметта, как мислим за всички категории. В края на краищата, той е такъв, създател на този народ по някакъв много величествен начин“, споделя Секулов.

Постановката „Народът на Вазов“ е четвърта премиера на сцените на Народния театър, посветена на живота и творчеството на народния поет.

„За мен е едно документално обобщение на отношението, изобщо на Вазов, към народа, към интелигенцията. Една по-скрита, една по-тиха, но изключителна откровеност и отношение към всеки един човек, за това как се отнасяме едни към други, кой милее, кой се бори за това и кой дава пример в това отношение“, казва Мариус Донкин, директор на Народния театър.

This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.