“ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” 2018

„ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” С ДЕВЕТ ДНИ СПЕКТАКЛИ НА ОТКРИТО

Билетите са в продажба от днес, за първи път Народният театър

дава сцена под звездите и на гостуващи театри

Народният театър „Иван Вазов” обяви за втора поредна година началото на едно от най-грандиозните си събития – „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”. Между 30 юни и 8 юли 2018 г., театърът кани на откритата сцена в пространството пред сградата си зрителите на уникално изживяване под звездите на нощна София.

За разлика от миналата година, когато беше дебютното издание на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”, сега в програмата са включени девет спектакъла на открито.

Това съобщиха на пресконференция пред медиите днес директорът на Народния театър Мариус Донкин, зам.-директорът по техническите въпроси инж. Емил Марков, зам.-директорът по художествено-административните въпроси Цветан Николов и ръководителят Маркетинг и комуникации Катя Попчева.

Началото на тазгодишният „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” ще бъде дадено на 30 юни, когато Народният театър, съвместно със Столична община, канят публиката на концерта-спектакъл „България – благословена земя”, с участието на певци и актьори, режисирани от Борис Радев. Достъпът до събитието, което е част от закриващата програма за финала на българското европредседателство, ще е свободен, като желаещите трябва да се снабдят с покана с място. Поканите ще могат да се получат на касите на Народния театър, като местата са ограничени.

На 1 и 2 юли зрителите ще могат да видят хитовия спектакъл „КАЛИГУЛА” с номинирания за наградата „Аскеер” Деян Донков. Представлението ще се играе със субтитри на английски език, за да даде възможности и на чуждестранните жители и гости на София да се насладят на майсторското изпълнение на актьорите, режисирани от Диана Добрева.

На 4 и 5 юли Народният театър кани зрителите на друг свой хит на открито – „ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН” на режисьора Александър Морфов. Спектакълът има номинация за Икар 2013 за режисура на Александър Морфов, и награда Икар 2013 за водеща мъжка роля на Камен Донев. Носител е на наградата Аскеер 2012 за водеща мъжка роля на Камен Донев и има номинация за водеща женска роля на Светлана Янчева. Представлението има награда и от Обществото на независимите театрални критици за Светлана Янчева.

На 6 юли на откритата сцена ще се играе  „САКО ОТ ВЕЛУР” на режисьора Бойко Богданов.

За първи път в историята на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” Народният театър отваря символично вратите си и за гостуващи театри. Началото е с Театър София, който ще покаже свой спектакъл на 3 юли. На 7 юли пък Театър Българска армия ще отбележи на сцената под звездите стотното представление на „Швейк”.

На 8 юли театърът кани зрителите на спектакъла-хепъпинг “ОПИТ ЗА ЛЕТЕНЕ” от Йордан Радичков, режисиран от Стоян Радев. Представлението събира на една сцена куп звезди: Георги Мамалев, Мария Каварджикова, Николай Урумов, Валентин Танев, Марин Янев, Дарин Ангелов, Валери Йорданов, Деян Ангелов, Зафир Раджаб, Христо Петков, Йосиф Шамли, Павлин Петрунов.
Премиерата на Голяма сцена на спектакъла е предвидена за 3 и 4 октомври. Музиката е дело на виртуозния Теодосий Спасов.

Всички спектакли са с начален час 21:30 ч., а билетите с цени от 10, 15, 20, 25 и 30 лв. вече са в продажба. От днес те ще могат да се закупят освен на касите на Народния театър, и онлайн на сайта, както и в мрежата на основния партньор на събитието – Изипей. Освен във всичките 2500 обекта в цялата страна, Изипей ще продава билети за „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” и онлайн, а също така ще осигури и мобилни каси. Те ще бъдат разположени на различни външни локации в София, които ще бъдат обявени допълнително.

„Изключително съм щастлив, че с още по-голям мащаб и размах пристъпваме към втората година на тази инициатива. Благодарни сме на всички над 5000 зрители, които бяха с нас миналото лято, и сега ги очакваме отново, защото за нас всяка нова година на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” е премиера. Вдигнахме високо летвата, сега трябва да я надскочим. Благодаря специално и на Столична община, които отново повярваха в нас и са наши партньори”, каза директорът на Народния театър Мариус Донкин.

Техническият директор на театъра инж. Емил Марков разкри, че тази година конструкцията на сцената и трибуните ще е различна, още по-удобна и безопасна и за зрители, и за актьори. Освен, че ще бъде наполовина по-ниска, трибуната ще има и коридор за достъп по средата, и ще разполага с точно 1127 места. Предвидено е и пространство за достъп на хора с увреждания.

Сцената на открито ще бъде широка 14 и дълбока 12 метра, и ще се издига на 90 см от земята.

„ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” встъпва във втората си година и със специално създадено ново лого, дело на художник-дизайнера на театъра Янина Петрова. Ще има и много изненади за зрителите в хода на кампанията.

 

ПРОГРАМА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” 2018

30 юни – 8 юли

Пространството пред Народен театър „Иван Вазов”

30 юни КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ “БЪЛГАРИЯ – БЛАГОСЛОВЕНА ЗЕМЯ” 
1 юли „КАЛИГУЛА” ОТ АЛБЕР КАМЮ Купи билети
2 юли „КАЛИГУЛА” ОТ АЛБЕР КАМЮ Купи билети
3 юли ГОСТУВА ТЕАТЪР „СОФИЯ” – ГОСПОЖА МИНИСТЕРШАТА Купи билети
4 юли „ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН” ОТ НИКОЛАЙ ЕРДМАН Купи билети
5 юли „ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН” ОТ НИКОЛАЙ ЕРДМАН Купи билети
6 юли „САКО ОТ ВЕЛУР” ОТ СТАНИСЛАВ СТРАТИЕВ Купи билети
7 юли ГОСТУВА ТЕАТЪР БЪЛГАРСКА АРМИЯ – „ШВЕЙК” – 100-НО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ Купи билети
8 юли СПЕКТАКЪЛ-ХЕПЪНИНГ  „ОПИТ ЗА ЛЕТЕНЕ” ОТ ЙОРДАН РАДИЧКОВ  Купи билети

 

Начало на спектаклите: 21:30 часа

  • Достъпът до концерта на 30 юни е безплатен, като за него на касите на театъра ще се издават покани с места. Местата са ограничени!

Билети за всички останали спектакли може да закупите на касите на Народния театър, онлайн на сайта на театъра и в мрежата на Easypay.

Цени на билетите: 10, 15, 20, 25 и 30 лв.

 

ГАЛЕРИЯ