ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! | News | Ivan Vazov National Theatre
27 March 2020

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Скъпи хора на театъра, колеги и вие, уважаеми зрители!
 
Позволете ми, макар и в необичайните обстоятелства на тревожна затвореност, да Ви честитя Международния ден на театъра, нашият празник. Ще го посрещнем въпреки отнетия му блясък, ще опазим същността му в себе си, във въображенията и дарбите си, в мечтите си да бъдем артисти.
Сцените и залите днес са потънали в мълчание, но когато изпитанието ни отмине, когато отместеният и отменен публичен живот отново се върне на мястото си, нашите срещи ще имат още по-важен смисъл. Смисълът на живото изкуство ТЕАТЪР и живото общуване.
Да си пожелаем днес здраве и духовни сили, за да дочакаме дните, в които отново ще бъдем заедно. Ще бъдем.
 
Честит празник!
 
 
 
ПОСЛАНИЕ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ТЕАТРАЛЕН ИНСТИТУТ
 
Писмо в израз на подкрепа
 
Скъпи приятели, скъпи колеги, скъпи съмишленици,
 
2020-та е годината на предизвикателствата!
 
Когато тъмните облаци се събират и поставят предизвикателства пред Вашето семейство, Вашите приятели, колегите Ви и хората по целия свят, искаме да Ви уверим, че ние сме с Вас. Вашите проблеми са и наши грижи.
 
Докато в настоящата ситуация ръкостискането и прегръдката са нежелателни, „докосването“ до нечие сърце и душа определено е необходимо и добре дошло. Това е нещо, което членовете на ITI (Международния театрален институт) и артистите от сценичните изкуства са правили и ще продължат да правят през вековете, и това духовно докосване е необходимо сега, повече от всякога.
 
Нека използваме въображението и творчеството си, за да намерим нови начини как да достигнем до хората чрез театъра. Трябва да намерим нови начини как да достигнем до децата, непознатите хора, възрастните хора, хората с увреждания, тези, които са сами и безпомощни. Трябва да намерим нови подходи, за да вдъхновим болните, страдащите, младите и старите, тези, които са в затворите, тези, които са изолирани, депресирани и самотни.
 
Членовете и приятелите на ITI са експерти в творчеството и въображението. Всички ние сме били, сме и ще бъдем такива. Сега е моментът за Вас – актриси, актьори, режисьори, певци, музиканти, разказвачи, танцьори, поети, драматурзи, мимове, кукловоди, изпълнители от всякакъв вид, да се издигнете още по-високо като вдъхновители. Използвайте въображението си, за да нахраните душите на другите с изкуство! Използвайте творчеството си, за да запалите пламъка в останалите хора!
 
Генералният секретариат на ITI ще държи връзка с Вас, ще публикува по-често бюлетини – за да Ви информира, да Ви изпраща важни покани, за да споделя най-добрите практики, които Вие ни изпращате, и да Ви предоставя комфорт и спокойствие в този момент.
 
Пазете се и бъдете здрави! Моля, използвайте въображението си, за да помогнете на своите близки! Нека използваме въображението си, за да направим този свят по-добро място за всички нас!
 
 
Сърдечни поздрави,
 
Мохамед Саиф АЛ – АФХАМ                                  
Президент ITI 
 
Тобиас БИАНКОН
Генерален директор ITI
 
(превод Илко Ганев)
This website uses cookies to ensure the proper functioning of its features. By using our website, you agree to the use of cookies.